Mednarodni turnirji

Mednarodni turnirji

Zgodba mariborskih mednarodnih turnirjev se je začela davnega leta 1929, ko so mariborski šahisti v Rogaški Slatini organizirali svoj prvi mednarodni turnir.

Med povabljenimi je bilo nekaj zvezdnikov, zmago je odnesel legendarni Akiba Rubinštejn, naš Vasja Pirc pa je s četrtim mestom prvič opozoril nase v mednarodni areni. Pet let pozneje so se Mariborčani znova opogumili, tokrat doma, Pirc pa je takrat že zmagal. Nastopila je tudi prva šahovska kraljica Vera Menčik, polom pa je doživel prvi favorit, svetovni zvezdnik, dunajski »vitez kraljevega gambita« Rudolf Spielmann.

Leta 1967: so v klubu pod vodstvom neutrudnega Jožeta Fišerja obudili tradicijo mednarodnih turnirjev. Zmagal je odlični nemški velemojster Wolfgang Unzicker pred ameriškim super zvezdnikom Samuelom Reshewskim, z Vojkom Musilom, novim mednarodnim mojstrom, pa so se veselili tudi prireditelji. Po novem desetletnem premoru je naslednji turnir dobila trojica (po dodatnih kriterijih pa Janez Barle), naslednje leto je zmagovalni pokal s Tomom Rakićem ostal v klubskih vitrinah, leto pozneje pa je slavil zmago takratni jugoslovanski reprezentant Vlado Kovačević.

Leta 1985: so Mariborčani (v dogovoru in sodelovanju s Šahovsko zvezo Slovenije) svoje turnirje poimenovali po velemojstru Vasju Pircu. Konec junija letos bo na sporedu že dvajseti turnir pod tem imenom, vsi turnirji pa so igrali nadvse pomembno vlogo pri razvoju slovenskega šaha. Na njih so namreč svoj priložnost dočakali številni domači šahisti, ob njih pa tudi vsi najobetavnejši Slovenci, včasih reprezentanti, ali tisti, ki so še čakali na svojo priložnost v dresu z državnim grbom. Številne zmage so odšle na tuje, številne so ostale doma. 

Leta 1993: Mariborčani so bili najbolj veseli Mohrove ki je bila povezana tudi z osvojitvijo velemojstrskega naslova.

Rekorder po številu zmag je Zdenko Kožul (4 zmage), zadnji turnir pa je osvojil Bolgar Igor Čatalbašev. Letos bo zmaga znova ostala doma, saj bo jubilejni 20. Pirčev memorial štel kot državno prvenstvo, na katerem tuji šahisti ne bodo nastopili.