Prodajni program

O klubu

Kontakt

ŽŠK Maribor

Verstovškova ulica 4 A 2000 Maribor

 

Telefon: (040) 895-845

Faks: (02) 251-45-99

E-pošta: info@zsk.si 

 

 

 

Kratka predstavitev zgodovine kluba.

Šahovska sekcija je bila ob nogometu in atletiki dejavna takoj ob ustanovitvi društva, leta 1927. Ljubitelji črno-belih polj v Mariboru so pred več kot osemdesetimi leti potegnili prve poteze. Sprva so se sestajali ob nogometnih tekmah v kavarni Volgruber, ki je stala na dvorišču nekdanje Metalke. Lastne prostore so dobili šahisti pod tribuno na nogometnem stadionu ob Tržaški cesti. Deset let je poteklo, da so želi vsaj delne rezultate dela, ki je bilo že takrat namenjeno vzgoji mladine.

Prvo moštvo so v tistih letih sestavljali Ferenčak, Fišer, Mohorič, Knehtl, Regoršek, Vidovič, Eferl, Foray, Babič in Dasko.

Med njimi so bili tudi prvi trije predsedniki kluba: Franc Knehtl, Roman Eferl in Jože Fišer.

Tik pred Drugo svetovno vojno, v sezoni 1940/1941, je takrat že klub dosegel do tedaj največji uspeh, postal je moštveni prvak mesta in okrožja Maribor. Finalni dvoboj za prvenstvo Slovenije v Ljubljani je preprečil začetek vojne.

Po končani vojni so delo kluba obnovili, toda mnogih dobrih igralcev žal ni bilo več med njimi. Starejši predvojni člani so se oprijeli organizacije in strokovnega dela, mladi igralci po so že vlekli svoje prve, bolj negotove poteze.

Predsednik kluba Roman Eferl je začel načrtno vzgajati mlade šahiste. Vzpon mlajših se je začel leta 1948. Prvo povojno generacijo so sestavljali: Karlo Kos, Gregor Ačko, Jože Mikunda, Ivan Malešič, Ljubo Črepinšek, Leo Gusel, Stojan Jeretin in Adolf Ketiš. Posebno vidne uspehe so dosegali v klubu vzgojeni mladinci, ki so postali slovenski mladinski prvaki. To so bili Ljubo Črepinšek, Dušan Njegovan, Leo Gusel, Franc Mavrič in Vojko Musil.

Klubske vrste so po letu 1954 okrepili: mednarodni mojster Stojan Puc (član zmagovite olimpijske reprezentance Jugoslavije v Dubrovniku leta 1950), mojster Germek, mojstrska kandidata Krivec in Hočevar ter dve leti pozneje velemojster Bruno Parma. Kasneje je klubske vrste okrepil še velemojster Albin Planinc (1975), za njim pa še VM Jure Nikolac (1979) in MM Tomo Rakić.

Leta 1993 je v klub prišel najboljši hrvaški šahist, državni in olimpijski reprezentant velemojster Zdenko Kožul, ki je prva deska članske ekipe še danes. Pridružil se mu je tudi madžarski VM Gyla Sax, ki je prav tako še član kluba.

Leto 1959 bo ostalo zapisano kot najuspešnejše leto v dotedanjem delovanju šahovskega kluba. Na tekmovanju za pokal maršala Tita v Vrnjački Banji je ekipa ŽŠK Maribor v finalu osvojila prvo mesto in pustila za seboj celotno jugoslovansko šahovsko elito. Ekipo so sestavljali: Puc, Germek, Krivec, Malešič in Njegovan.Tudi na mednarodnih turnirjih posameznikov so člani ŠK ŽŠDMaribor dosegali vidne uspehe. Stojan Puc je v letih 1960 in 1961 osvojil prvo mesto na mednarodnem turnirju v Sarajevu. Leo Gusel pa je leta 1960 zmagal v mojstrski skupini na mednarodnem turnirju v Hastingsu.

Ljubo Črepinšek je bil leta 1961 četrti v Bognor Regisu. Vojko Musil in Ivan Malešič sta uspešno nastopala na mednarodnih turnirjih.

Klub je prizadevno skrbel tudi za vzgojo pionirjev in žensk v šahu. Uspel je vzgojiti odlično žensko vrsto v sestavi: Mira Piberl (poročena Vospernik), Milka Ljiljak (poročena Ankerst), Hermina Švarcer, Marija Koren ter Brigita (poročena Rakić)in Helga (poročena Musil) Serianc; te so osvajale prvenstva Maribora in Slovenija ter igrale tudi vidne vloge na prvenstvih Jugoslavije. Bile so vedno dragocene igralke na ekipnih tekmovanjih v okviru jugoslovanskega državnega prvenstva.

Hermina Švarcer je bila večkratna udeleženka državnega ženskega prvenstva in šestkratna prvakinja Slovenije, zadnjič v letih 1975 in 1976.

Druga mlada generacija se je prav tako uspešno uveljavila.

Vojko Musil je na mednarodnem turnirju v Mariboru dosegel naslov mednarodnega mojstra, bil je večkratni mladinski prvak Slovenije, večkratni udeleženec državnega prvenstva in zmagovalec treh mednarodnih turnirjev. Tudi njegov vrstnik Ivan Žagar je uspešno zastopal ŽŠK Maribor.

Slovenska prvaka sta bila tudi tedanja mladinca Edi Mauhler in Darko Steiner, v osemdesetih letih pa jima je sledil mladinec Supančič. Tri leta zapored je Darko Supančič osvojil vsa slovenska mladinska prvenstva — v hitri in počasni igri — na državnem mladinskem prvenstvu pa je bil drugi. Jugoslavijo je na Prvenstvu Balkana zastopal na prvi deski.

Članstvo je maja 1962 leta pretresla tragična novica o smrti predsednika kluba Romana Eferla. Šestnajst let je bil predsednik, gospodar, igralec in vzgojitelj mladega šahovskega rodu. Ostal je v spominu kot zgled nesebičnega skromnega tovariša.

Po izgubi Romana Eferla je predsedniško mesto prevzel Jože Fišer, eden od ustanoviteljev celotnega Železničarskega športnega društva in član prve šahovske ekipe v letih od 1930 do 1940. Prav njemu gre zasluga, da je klub ostal med vodilnimi v državi in da so se uspehi nadaljevali.

Posebej je treba poudariti uspehe Bruna Parme, enega do danes najboljših slovenskih šahistov: leta 1961 je osvojil mladinsko svetovno prvenstvo, leta 1963 pa naslov velemojstra. V dolgoletni karieri je bil stalni član jugoslovanske državne reprezentance. Osvojil je več prvih mest na turnirjih doma in v tujini. Član kluba pa je bil vse do svoje (vsekakor prehitre) šahovske upokojitve, nekaj časa je opravljal samo še funkcijo selektorja slovenske moške reprezentance.

Darko Supančič je leta 1978 zmagal na mednarodnem turnirju v belgijskem Gentu, Brigita Seianc-Rakić je osvojila naslov jugoslovanske šahovske mojstrice. Ekipa je tega leta v I. jugoslovanski zvezni ligi osvojila tretje mesto.

Članice so leta 1982 osvojile tretje mesto v zveznem pokalnem tekmovanju, Vospernikova je postala slovenska članska prvakinja, Georg Mohr pa je postal slovenski mladinski prvak.

Leta 1983 so člani postali republiški pokalni zmagovalci, ekipa je z rekordno razliko zmagala na tekmovanju II. zvezne šahovske lige zahod v Puli in se ponovno uvrstila med deset najboljših klubov v Jugoslaviji. Štefan Cigan je postal mladinski, Švarcerjeva pa članska prvakinja Slovenije. Matjaž Musil si je delil prvo mesto na slovenskem mladinskem prvenstvu leta 1984.

Leta 1985 je ŽŠK znova postal republiški pokalni prvak, na zveznem pokalnem tekmovanju pa osvojil tretje mesto. V naslednjem letu je bil Matjaž Musil tretji med mladinci v Sloveniji, Narcisa Mihevc, takratna pionirska republiška prvakinja, je bila peta na državnem prvenstvu. Bogdan Podlesnik je bil tretji na mednarodnem turnirju v Pragi, osvojil pa je tudi bal za naslov mednarodnega šahovskega mojstra. Člani in članice so bili ponovno republiški pokalni prvaki.

Posebno poglavje v delovanju kluba predstavljajo mednarodni velemojstrski turnirji, ki jih je ŽŠK organiziral od leta 1967 dalje. Do leta 2009 jih je bilo že šestnajst.

Na prvem turnirju je Vojko Musil postal mednarodni mojster, na tretjem pa je Tomo Rakić osvojil prvo mesto in prvi bal za naslov šahovskega velemojstra. Tudi na ostalih turnirjih so uspešno igrali člani kluba (večkratna zmagovalca sta VM-a Zdenko Kožul in Jure Nikolac),

mladi perspektivni mariborski in ostali slovenski šahisti pa so si na turnirjih nabirali izkušnje in tudi pridobivali bale za višje naslove.

Največji klubski dogodek pred prelomom stoletja je bil prav gotovo naslov velemojstra, ki ga je osvojil Georg Mohr.

Po smrti dolgoletnega predsednika kluba Jožeta Fišerja (1991) je to funkcijo zelo uspešno in zavzeto opravljal dr. Vojko Musil. Pod njegovim vodstvom je ŽŠK Maribor postal najuspešnejši klub v samostojni Sloveniji. Jeseni leta 2005 je bil s te funkcije na osebno željo razrešen, nasledil pa ga je velemojster Georg Mohr, katerega je po uspešnem štiriletnem mandatu zamenjal FM Suad Osmanbegović.

Ob predsednikih sta največje (seveda vse volontersko) delo opravila zakonca Štefka in Jože Mikunda. Več kot trideset let sta delovala v klubu, Štefka je skrbela za računovodstvo, Jože pa je bil tajnik. V zadnjih letih sta ju zamenjala Narcisa Mihevc-Mohr kot računovodkinja in Branko Vadlja, ki je tajnik. Kot stalni član vodstva kluba (podpredsednik) je več desetletij bil zelo aktiven dr. Avgust Majerič. Dolgoletni član upravnega odbora in zadnjih petnajst let gospodar kluba je Maksimiljan Dular-popularni Maks.

Šahovski klub je leta 1984 za sponzorstvo pridobil mariborsko podjetje Metalno, ostal pa je še naprej v sestavi matičnega društva. Ime kluba je bilo ŽŠD Maribor-ŠK Metalna.

Leta 1995 je klub dobil novega sponzorja in sicer Podjetje za zdravstvo, turizem in rekreacijo Pohorje in je deloval pod imenom ŽŠD Maribor-ŠK Piramida.

Po preteku pogodbe je leta 2004 sponzorstvo prevzela računalniška firma LANCom in je klub deloval pod imenom Železničarski šahovski klub Maribor LANCom do leta 2009 in tudi pod tem imenom dosegal velike uspehe.

Od leta 1958 je šahovski klub ŽŠD Maribor med vodilnimi klubi v Sloveniji.

Do leta 1990 je bil stalno prisoten v prvi ali drugi zvezni šahovski ligi Jugoslavije. Od osamosvojitve Slovenije nastopajo člani kluba v državni moštveni ligi Slovenije. Leta 1996 so četrtič zapored osvojili naslov moštvenega prvaka Slovenije, leta 2006 so ta naslov osvojili devetič, leta 2009 pa pa so si priigrali jubilejni deseti naslov.

Igralski kader so leta 2009 sestavljali: pet šahovskih velemojstrov, pet mednarodnih šahovskih mojstrov in mojstric, dva mojstra in ena mojstrica FIDE ter preko 150 šahistk in šahistov nižjih šahovskih kategorij.

V klubu sta tudi dva mednarodna šahovska sodnika. Mladen Tancer st. je bil glavni sodnik na večini mednarodnih turnirjev v organizaciji kluba, kakor tudi na eni izmed skupin evropskega pokal, ki je bil leta 1997 v Mariboru. Pedantni profesor Tancer je bil vzor šahovskega sodnika in mentor celi vrsti slovenskih in mariborskih sodnikov. V letu 2001 je naziv mednarodnega šahovskega sodnika dosegel še Branko Vadlja.

Že več desetletij deluje tudi klubska šahovska šola za mlade.

Šolo je do leta 1994 vodil Damjan Kolar, za njim je delo prevzel Dragan Simić, pozneje sta v klub pripeljala mlade igralce šahovska pedagoga Darko Špelec in Ljubiša Krstič (med drugimi tudi Tadeja Sakelška!).

V zadnjem obdobju so mlade v klubu trenirali FIDE mojster Suad Osmanbegović ter MK-a Ljubiša Krstič in Darko Špelec, v letu 2006 se jim je pridružil še MM Tadej Sakelšek.

Trenutno deluje v društvu šola na treh ravneh ( začetna, nadaljevalna in višja šola ), pospešeno pa pripravljamo tudi program E - šole, ki bi bila novost v šahovski Sloveniji.

Naša šola je javna in ni pogojena s klubsko pripadnostjo. V njej smo uspešno vzgajali in vzgojili tudi številne šahiste drugih mariborskih društev, kakor tudi šahiste društev iz širše mariborske regije. Z uvedbo E - šole pa bi svoje delovanje razširili tudi na področje cele države in morda še širše.

V zadnjih desetih letih je naslov državnih prvakov v članski konkurenci klub dosegel v letih 1998, 1999, 2001, 2005,2006 in 2009, ob tem so člani v tem obdobju bili še petkrat drugi. Osvojili so tudi hitropotezno prvenstvo Slovenije (2003) in naslov prvakov v pospešenem šahu (2002, 2006).

V tem obdobju so jedro ekipe tvorili: VM-i Z.Kožul, G. Sax, A. Mihaljčišin, D. Pavasovič, G. Mohr, MM-a J. Barle in T. Sakelšek ter FM S. Osmanbegović.

Tudi članice (prekaljenim M. Ankerst, M. Vospernik in N. Mihevc-Mohr se je v zadnjih letih priključila mlada obetavna T. Bukovec) uspešno tekmujejo v državni ligi. Ob običajnih četrtih mestih jim je v letu 2006 uspelo osvojiti naslov podprvakinj.

K splošnemu uspehu standardno pripomore tudi mladinska ekipa (T. Sakelšek - sicer že standardni član moške ekipe, P. Kokol, R. Vrban, N. Drnovšek, K. Lorber) ki ji je 2006. končno tudi uspelo osvojiti naslov državnih prvakov.

Svoje prispevajo tudi mladinke (T. Bukovec, B. Šumenjak, J. Vidrih) kakor tudi obe kadetski ekipi, tako, da je ŽŠK MARIBOR v letih 2001, 2004, 2005 in 2006 v skupnem seštevku vseh uradnih ekipnih tekmovanj osvojil naziv najboljšega šahovskega kluba v Sloveniji.

Ta naziv vsako leto podeljuje Šahovska zveza Slovenije.

Uspehi so bili tudi v posamični konkurenci.

Čelni igralec naše ekipe, hrvaški velemojster Zdenko Kožul je leta 2006 celo osvojil naslov evropskega prvaka. Redno je tudi zmagoval na mednarodnih turnirjih (Pirčev memorial), ki ga klub prireja vsaki dve leti. Mladi MM Tadej Sakelšek, velik up kluba, je leta 2004 na državnem prvenstvu v Mariboru (istočasno je bil to 12. Pirčev memorial) osvojil prvo mesto. Ob tem je VM Adrijan Mihaljčišin leta 2006 osvojil državni naslov v pospešenem šahu.

Ob vseh teh uspehih je uspelo v klubu v zadnjih letih vzgojiti tudi vrsto mladih obetavnih šahistk in šahistov.

Tadej Sakelšek že posega po velemojstrskem naslovu, Peter Kokol pa po mojstrskem. Imamo adute tudi med najmlajšimi. Komaj desetletna Sarah Ramadani je osvojila naslov državne prvakinje med svojimi vrstnicami, na svetovnem prvenstvu osnovnošolk je zasedla 11. mesto, na evropskem prvenstvu 2009 pa je bila šesta.

Klubskemu vodstvu je uspelo tudi posodobiti klubske prostore v Verstovškovi ulici 4 v Mariboru, tako, da mladi trenirajo v računalniški učilnici s pomočjo interneta.

Ob že kroničnem pomanjkanju denarnih sredstev, ki jih je vsako leto manj, bo klub vsekakor ob pomoči Mestne občine Maribor, raznih sponzorjev in donatorjev poskušal obdržati nivo uspehov tudi v naslednjem desetletnem obdobju.